Paarden
Wanneer kan een dierenfysiotherapeut helpen
Indien uw paard problemen heeft met bewegen, een operatie of een trauma heeft doorgemaakt, gespannen of nerveus is of niet goed in zijn vel zit, kan dierfysiotherapie hulp bieden.
Elke behandeling van een paard begint met een intake. Tijdens deze kennismaking wordt een diagnose gesteld aan de hand van het fysiotherapeutisch protocol. Vervolgens wordt een behandelplan voorgesteld en start direct de eerste sessie. Indien nodig wordt met de dierenarts en andere disciplines, bijvoorbeeld tandarts, zadelmaker of hoefsmid overlegd.
Bewegingsproblematiek
Problemen met bewegen of staken van een activiteit komt met regelmaat voor bij paarden. Verminderde buigingen of strekkingen, niet zuiver of kreupel gaan, verkorte paslengtes of belastingfasen. Niet willen lopen of moeilijk van gangen veranderen, tegenwerken in de wendingen. Het zijn zo een aantal voorbeelden van bewegingsstoornissen die door fysiotherapie aangepakt kunnen worden.
Behandelen
Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan het verminderen of wegnemen van de oorzaken, zoals stress, blokkades, verkleving, stijfheid, pijn en veranderde spierspanning. Hierdoor worden de juiste omstandigheden gecreëerd waardoor herstel kan plaatsvinden. Denk hierbij aan vermindering van de belasting, het manueel bevorderen van de beweging in de gewrichten, bindweefsel massage, stretchen en ontspanningsmassage.
Ook het stimuleren van de circulatie van ademhaling en de bloed- en lymfestromen, zorgen ervoor dat beschadigd weefsel weer gevoed wordt en afvalstoffen kan lozen.
Uiteindelijk bepaalt de keuze, de dosering en de timing van de genoemde behandelmogelijkheden het resultaat.